top of page

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΚΑΙ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Ε.Δ.Α.Ε) (HELLENIC NETWORK OF OPEN AND DISTANCE EDUCATION) (H.N.O.D.E.)

ΜΕΡΟΣ Ι. Επωνυμία -Ίδρυση - Έδρα - Σκοπός

Άρθρο 1ο:
Ιδρύεται επιστημονική εταιρεία με την επωνυμία Ελληνικό Δίκτυο Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (Ε.Δ.Α.Ε) - (Hellenic Network of Open and Distance Education - H.N.O.D.E.) με έδρα την πόλη των Πατρών του Δήμου Πατρέων του Νομού Αχαΐας.

Άρθρο 2ο:
Το Ε.Δ.Α.Ε είναι Επιστημονική Εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που εκπροσωπεί τους Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι: ασχολούνται με την παροχή και έρευνα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, προωθούν εμπράκτως τη φιλοσοφία της ανοικτής εκπαίδευσης και το σκοπό της ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών σε κάθε μορφή δια βίου εκπαίδευσης, ασχολούνται με καινοτόμες μορφές εναλλακτικής εκπαίδευσης.

Άρθρο 3ο:
Σκοποί της Εταιρείας είναι:
Α) Η συνεισφορά στην ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας, βασικής και εφαρμοσμένης, αναφορικά με:

  1. τον τρόπο μετάδοσης της γνώσης και της πληροφορίας από απόσταση μέσω των ανοικτών ή/και των συμβατικών συστημάτων εκπαίδευσης,

  2. την προσέγγιση και εξέλιξη των τρόπων επικοινωνίας μεταξύ των φοιτητών - σπουδαστών και του ιδρύματος, που παρέχει τις σπουδές από απόσταση,

  3. την επικέντρωση σε νέους, αποτελεσματικούς και σύγχρονους τρόπους διδασκαλίας και μάθησης αναφορικά με την παροχή σπουδών από απόσταση,

  4. τη χρήση των τεχνολογιών της πληροφορικής και της επικοινωνίας σε όλες τις δραστηριότητες της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης,

  5. τον καθορισμό προδιαγραφών και ποιοτικών κριτηρίων για τη διαδικασία σχεδιασμού, ανάπτυξης και εφαρμογής εξ αποστάσεως εκπαιδευτικού υλικού οποιασδήποτε μορφής (έντυπης, ηλεκτρονικής, μαγνητικής κ.ά.), καθώς και την αξιολόγησή του

Β) Η ανάπτυξη και παροχή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, που μπορεί να προσφερθεί τόσο από τα συμβατικά όσο και από τα ανοικτά και εξ αποστάσεως συστήματα εκπαίδευσης.
Γ) Η υποστήριξη των καινοτόμων προσπαθειών εφαρμογής προγραμμάτων Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης εκπαιδευτικών φορέων κάθε βαθμίδας και επιπέδου.
Δ) Η συνεισφορά στην προώθηση της φιλοσοφίας της δια βίου και Ανοικτής Εκπαίδευσης, που μπορεί να εφαρμοστεί, ενίοτε, και στην περίπτωση των συμβατικών συστημάτων παροχής εκπαίδευσης από απόσταση.
Ε) Η παροχή συμβουλευτικού έργου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με στόχο την ανάπτυξη και προώθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που μπορούν να προσφερθούν με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
ΣΤ) Η δημιουργία προϋποθέσεων σύσφιξης σχέσεων και ανάπτυξης συνεργασιών μεταξύ φορέων που έχουν ενδιαφέρον για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση στην Ελλάδα (εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, σχολεία, ινστιτούτα, ερευνητικά κέντρα, εργαστήρια, σχολές και πανεπιστημιακά τμήματα), όπως και ευρωπαϊκών και παγκόσμιων επιστημονικών και ακαδημαϊκών ενώσεων, δικτύων, συμβουλίων, που ασχολούνται ερευνητικά και εκπαιδευτικά με το ίδιο ή συναφές αντικείμενο.
Ζ) Η υποστήριξη των Ελλήνων επιστημόνων που εργάζονται με τη μεθοδολογία της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η ) Οι εκπαιδευτικές εφαρμογές των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας.

Άρθρο 4ο: ΜΕΣΑ
Τα μέσα για την επίτευξη των σκοπών είναι:

  1. Η οργάνωση από το Ε.Δ.Α.Ε συνεδρίων, συμποσίων , ημερίδων, workshops, επιμορφωτικών σεμιναρί-ων, καθώς και η συμμετοχή σε αντίστοιχα τέτοια που διοργανώνονται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό,

  2. Η έκδοση των πρακτικών των παραπάνω ή μέρους αυτών,

  3. Η έκδοση Ενημερωτικού Δελτίου (ηλεκτρονικού ή έντυπου),

  4. Η έκδοση Επιστημονικού Περιοδικού (ηλεκτρονικού ή έντυπου),

  5. Η έκδοση βιβλίων επιστημονικών περιεχομένων και εν γένει συγγραμμάτων, συλλογικών ή ατομικών, καθώς και μεταφράσεων αντιστοίχων ξενόγλωσσων,

  6. Η συνεργασία με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ή Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εσωτερικού ή του εξωτερικού, με φορείς παροχής εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και κατάρτισης ή ερευνητικά κέντρα, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού, καθώς και η σύσταση κοινοπραξιών και άλλων ε-ταιριών για τους ίδιους σκοπούς,

  7. Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών και γενικά κάθε διαθέσιμου τρόπου ή μέσου προαγωγής των στόχων,

  8. Η ευρωπαϊκή συνεργασία με αντίστοιχους φορείς και η εκμετάλλευση των προσφερόμενων κοινοτικών εργαλείων, μεθόδων και κονδυλίων και

  9. Η συνεργασία με Επιστημονικές Ενώσεις άλλων χωρών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ανοι-κτής και εκ Αποστάσεως Εκπαίδευσης.

ΜΕΡΟΣ ΙΙ.

Άρθρο 5ο: ΜΕΛΗ
Μέλη του Ε.Δ.Α.Ε μπορεί να είναι , ανεξαρτήτως φύλου, Έλληνες επιστήμονες, ερευνητές, παραγωγοί εκπαιδευτικού υλικού και εκπαιδευτικού λογισμικού, εκπαιδευτικοί και ειδικοί από τους χώρους της εκπαίδευσης, της διοίκησης, της τεχνολογίας κλπ, με κοινό ενδιαφέρον την προώθηση και την παροχή της γνώσης με τη μέθοδο της εξ Αποστάσεως διδασκαλίας, καθώς και της Ανοικτής Εκπαίδευσης. Τα μέλη του Δικτύου είναι Έλληνες πολίτες, που μπορεί να διαμένουν και να δραστηριοποιούνται είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, ή αλλοδαποί που ζουν στην Ελλάδα.

Άρθρο 6ο:
Για να γίνει κάποιος μέλος του Ε.Δ.Α.Ε οφείλει να καταθέσει αίτηση εγγραφής μέλους, η οποία να συνο-δεύεται από αντίγραφο τίτλων σπουδών, αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα και σύσταση από δύο μέλη της Εταιρείας και η αίτησή του να γίνει δεκτή από το Δ.Σ. Εξαιρούνται τα επίτιμα μέλη.

Άρθρο 7ο:
Τα μέλη του Ε.Δ.Α.Ε διακρίνονται σε τακτικά, έκτακτα, επίτιμα και συλλογικά.
Α) Τακτικά μέλη
Ένα πρόσωπο μπορεί να γίνει δεκτό ως τακτικό μέλος του Ε.Δ.Α.Ε αν διαθέτει πανεπιστημιακό τίτλο από οποιοδήποτε Ελληνικό ή ισότιμο ξένο Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. και έχει αποδεδειγμένα αξιόλογη επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα στο χώρο της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (διδακτική εμπειρία τουλάχιστον ενός έτους σε Ανοικτά και εξ Αποστάσεως ιδρύματα εκπαίδευσης ή και τρεις συναφείς δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά ή πρακτικά συνεδρίων και εμπλοκή στην ανάπτυξη εκπαι-δευτικού υλικού με την μεθοδολογία της ΑεξΑΕ).
Β) Έκτακτα μέλη
Ένα πρόσωπο μπορεί να γίνει δεκτό ως έκτακτο μέλος του Ε.Δ.Α.Ε, αν διαθέτει πανεπιστημιακό τίτλο από οποιοδήποτε Ελληνικό ή ισότιμο ξένο Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. σε οποιοδήποτε επιστημονικό πεδίο ή είναι σπουδαστής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ή/και οποιουδήποτε Τμήματος Ελληνικού ή ισότιμου ξένου Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι. που παρέχει σπουδές από απόσταση και έχει ενδιαφέρον για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση.
Γ) Επίτιμα μέλη
Ένα πρόσωπο μπορεί να γίνει δεκτό ως επίτιμο μέλος του Ε.Δ.Α.Ε., αν έχει επιδείξει εξαιρετική συνεισφορά στους σκοπούς της ανάπτυξης της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και ή το εξωτερικό.
Δ) Συλλογικά μέλη
Ένας οργανισμός μπορεί να γίνει δεκτός ως συλλογικό μέλος του Ε.Δ.Α.Ε, αν έχει αποδεδειγμένα αξιόλογη επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα στο χώρο της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συνεισφέρει στην επίτευξη της ανάπτυξης της Ανοικτής εκπαίδευσης στη χώρα μας και στην παροχή εκπαίδευσης από απόσταση.

Άρθρο 8ο: ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ-ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ-ΔΙΑΓΡΑΦΗ

  1.  Όλα τα μέλη δικαιούνται να μετέχουν στις δραστηριότητες του σωματείου και στις εκδηλώσεις για τις οποίες καλούνται.- Μόνο τα τακτικά μέλη, και εφόσον είναι ταμειακώς εντάξει, έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της γενικής συνέλευσης.

  2. Κάθε μέλος του σωματείου δικαιούται να αποχωρήσει οποτεδήποτε με απλή έγγραφη δήλωση του προς το Διοικητικό Συμβούλιο, ένα μήνα πριν από την αποχώρηση του και εφόσον εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις μέχρι του χρόνου αποχώρησης του,

  3. Κάθε μέλος υποχρεούται να προωθεί τους σκοπούς του σωματείου ,να μετέχει στις δραστηριότητές του, να τηρεί το Καταστατικό, να παρίσταται στις Γενικές Συνελεύσεις αυτοπροσώπως ή με αντιπρόσωπο και να εκπληρώνει τακτικά τις οικονομικές του υποχρεώσεις απέναντι στο σωματείο, οι οποίες είναι οι εξής:
    α) Η καταβολή εφάπαξ ποσού ως δικαίωμα εγγραφής,
    β) Η καταβολή ετήσιας συνδρομής μέσα στο μήνα Ιανουάριο κάθε έτους.- Η ετήσια συνδρομή καταβάλλε-ται ολόκληρη και για το έτος μέσα στο οποίο το μέλος απέκτησε την ιδιότητά του

  4. Οποιοδήποτε μέλος θα διαγράφεται με απόφαση του Δ.Σ. λόγω καθυστερημένης πληρωμής της ετήσιας συνδρομής πάνω από δύο χρόνια.- Μπορούν όμως να επανεγγραφούν, εφόσον εκπληρώσουν όλες τις κα-θυστερούμενες μέχρι την επανεγγραφή τους υποχρεώσεις.
    Τα επίτιμα μέλη δεν έχουν υποχρέωση καταβολής συνδρομής.

  5. Μέλη που δεν καταβάλουν εμπρόθεσμα τις συνδρομές τους στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.- Τα μέλη αυτά μπορούν να καταστούν και πάλι ενεργά, εφόσον εκπληρώσουν όλες τις καθυστερούμενες υποχρεώσεις του.-

  6. Η ιδιότητα του μέλους παύει :
    α) με το θάνατο αυτού ή με την αντίστοιχη διάλυση του νομικού προσώπου-μέλους,
    β) με την αποχώρησή του σύμφωνα με τα παραπάνω (2) και
    γ) με την αποβολή του.

  7. Κάθε μέλος που επιδεικνύει συμπεριφορά αντίθετη με τους σκοπούς που ορίζει το καταστατικό και ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του μέλους, διαγράφεται μετά από πρόταση του Δ.Σ. ή του Πειθαρχικού Συμβουλίου και με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης (Γ.Σ.) που λαμβάνεται με πλειοψηφία των παρόντων και ψηφιζόντων μελών, τα οποία δεν μπορούν να είναι λιγότερα από το ένα τρίτο (1/3) των τακτικών μελών, που έχουν εκπληρώσει τις ταμειακές τους υποχρεώσεις.

Άρθρο 9ο: ΑΠΟΒΟΛΗ ΜΕΛΟΥΣ-ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποτελείται από τρία (3) τακτικά μέλη, που εκλέγονται ταυτόχρονα με την εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και ακολουθούν τη θητεία του.- Το αρχαιότερο από τα τρία μέλη προεδρεύει στις συνεδριάσεις του. - Τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για το Διοικητικό Συμβούλιο ή για την Εφορευτική Επιτροπή.
Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο παραπέμπεται κάθε μέλος της Εταιρείας, ύστερα από αίτηση τουλάχιστον πέντε (5) μελών ή με πρωτοβουλία του Δ.Σ. Η αίτηση υποβάλλεται ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου, κατά μέλους ή μελών που αντιδρούν στις επιδιώξεις της Εταιρείας, παρεμβάλουν εμπόδια στην εκτέλεση των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου ή της Γενικής Συνέλευσης ή επιδεικνύουν ασυμβίβαστη διαγωγή με την οφειλόμενη σαν μέλη του σωματείου ή αντιδρούν στην επιδίωξη των συμφερόντων του, καθώς επίσης και εάν συντρέχει άλλος σπουδαίος λόγος.
Το Πειθαρχικό Συμβούλιο, που ασκεί και ανακριτικά καθήκοντα, καλεί σε απολογία το υπό αποβολή μέλος εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την ημέρα που το μέλος αυτό έλαβε αποδεδειγμένα γνώση της κατηγορίας με οποιονδήποτε τρόπο. - Αν το μέλος δεν προσέλθει, λαμβάνεται απόφαση από το Πειθαρχικό Συμβούλιο έγκυρα και χωρίς αιτιολογία.
Το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποφασίζει σε μία συνεδρίαση για την αποβολή ή μη του μέλους ή των μελών. - Η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου υπόκειται σε επικύρωση - έγκριση της Γενικής Συνέλευσης η οποία αποφασίζει οριστικά εντός δεκαημέρου από την γραπτή κοινοποίηση της απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου στο υπό παραπομπή μέλος, που γίνεται με πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου.
Τα μέλη που αποβάλλονται δεν μπορούν να επανεγγραφούν και δεν έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την επιστροφή των συνδρομών και εισφορών που κατέβαλαν.

Άρθρο 10ο : ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Ι. Η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο και κυρίαρχο όργανο το Σωματείου, οι δε αποφάσεις της, εφόσον είναι νόμιμες, είναι υποχρεωτικές για τα μέλη και τα όργανα του Σωματείου.
ΙΙ. Η Γενική Συνέλευση συνέρχεται στην έδρα της Εταιρείας τακτικά μια φορά το χρόνο και κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, και εκτάκτως ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ή αν έχει ζητηθεί από το ένα πέμπτο (1/5) των ταμειακώς εντάξει μελών του σωματείου με γραπτή αίτησή του προς το Διοικητικό Συμβούλιο, στην οποία να αναγράφονται με σαφήνεια τα προς συζήτηση θέματα.
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Γραμματέας είναι υποχρεωμένοι να αποστείλουν προ-σκλήσεις σε κάθε μέλος ταχυδρομικώς ή όπου είναι δυνατόν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και να υπάρχει σχετική αυτόματα ηλεκτρονική επιβεβαίωση λήψης του μηνύματος ή τηλεομοιοτυπία στη διεύθυνση που αυτό έχει δηλώσει δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημέρα της συνεδρίασης, όπου θα ορίζεται ο τόπος, η ημερομηνία, η ημέρα και η ώρα της συνεδρίασης, καθώς και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
ΙΙΙ.- Η Γενική Συνέλευση είναι σε απαρτία, εφόσον παρίσταται αυτοπροσώπως ή δια αντιπροσώπου το ήμισυ (1/2) πλέον του ενός των ταμειακώς εντάξει μελών.- Αν δεν υπάρξει απαρτία η συνεδρίαση ματαιώνεται και η Γενική Συνέλευση συνέρχεται την ίδια μέρα και ώρα της επόμενης εβδομάδας στον ίδιο τόπο, χωρίς νέα πρόσκληση, οπότε είναι σε απαρτία ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρισταμένων μελών.
Η ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση είναι φανερή και γίνεται με ανάταση της χειρός και σε περίπτωση αμφισβήτησης διενεργείται καταμέτρηση. Αν πρόκειται για αποφάσεις: α) εκλογής μελών Δ.Σ., Ελεγκτικής Επιτροπής και Πειθαρχικού Συμβουλίου, β) προσωπικών θεμάτων, γ) θεμάτων που προβλέπονται από το νόμο ή για ειδικών θεμάτων, για τα οποία ζητήθηκε εξαίρεση από τη φανερή ψηφοφορία εκ μέρους του Προέδρου, η ψηφοφορία είναι μυστική.
Αν συζητείται θέμα που αφορά μέλος, το μέλος αυτό απέχει υποχρεωτικά από την ψηφοφορία.
IV. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και σε περίπτωση κωλύματος ο Αντιπρόεδρος και σε περίπτωση κωλύματος και αυτού ο μεγαλύτερος κατά την ηλικία των συμβούλων κηρύσσει την έναρξη της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης και στη συνέχεια εκλέγεται ο Πρόεδρος της Γ.Σ. και ο Γραμματέας αυτής.
V. Η Γενική Συνέλευση:
α) Εκλέγει κάθε τρία χρόνια τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα μέλη της Ελεγκτικής Επιτροπής και τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου.
β) Εγκρίνει τον απολογισμό (και σε περίπτωση απόρριψης απαιτείται ειδική αιτιολογία), τον ισολογισμό εσόδων-εξόδων και τον προϋπολογισμό, αφού ακούσει την έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής και απαλλάσσει ή όχι το Διοικητικό Συμβούλιο από κάθε ευθύνη.
Γενικά αποφασίζει για κάθε θέμα της ημερήσιας διάταξης και οι αποφάσεις της λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών.
Για την τροποποίηση του παρόντος Καταστατικού και για την διάλυση της Εταιρείας, απαιτείται ειδική απαρτία του ενός δευτέρου (1/2) πλέον του ενός των μελών του Σωματείου που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις (ταμειακώς εντάξει μέλη) και πλειοψηφία των τριών τετάρτων (3/4) των παρόντων.
VI. Για όλα τα θέματα και αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης τηρούνται πρακτικά που καταχωρούνται σε ειδικό βιβλίο των γενικών συνελεύσεων και υπογράφονται από τον Πρόεδρο και το Γραμματέα της Γενικής Συνέλευσης.

Άρθρο 11ο: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ι. Η Εταιρεία διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τον Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα, τον Ταμία και από τρία μέλη. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ως και τα τυχόν αναπληρωματικά εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση των τακτικών μελών που είναι ταμειακώς εντάξει μέχρι του χρόνου των αρχαιρεσιών, είναι δε επανεκλέξιμα.
Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τριετής (3).
ΙΙ. Μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την εκλογή τους, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με πρόσκληση του συμβούλου που πλειοψήφησε, συγκροτούνται σε σώμα εκλέγοντας με μυστική ψηφοφορία τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα και τον Ταμία, οι οποίοι ελεύθερα δύνανται να επανεκλεγούν.
ΙΙΙ. Η ιδιότητα του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου παύει:
α) με τον θάνατο, β) με την παραίτηση, γ) με την απώλεια της ιδιότητας του μέλους του σωματείου, και δ) σε περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας του μέλους σε τρεις τουλάχιστον συνεχείς συνεδριάσεις του Δ.Σ. Στη λήψη της σχετικής απόφασης για τη διαγραφή δεν μετέχει το μέλος που πρόκειται να διαγραφεί.
Αν μειωθεί ο αριθμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για έναν από τους παραπάνω α-δ λόγους, το Διοικητικό Συμβούλιο συμπληρώνεται από τους κατά σειρά επιλαχόντες και μέχρις συμπληρώσεως του απαιτουμένου αριθμού για την εννιαμελή σύνθεση του, και μέχρι λήξεως της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου.
Σε περίπτωση μη ύπαρξης επιλαχόντων μελών τα εναπομείναντα μέλη συγκαλούν έκτακτη Γενική Συνέλευση εντός δύο (2)μηνών με σκοπό την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
IV. Το Διοικητικό Συμβούλιο διοικεί, διευθύνει και διαχειρίζεται τις υποθέσεις, την περιουσία και τους πόρους της Εταιρείας και παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για την εκτέλεση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης. Γενικά αποφασίζει για κάθε ζήτημα που αφορά τη Διοίκηση της Εταιρείας, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από το νόμο ή το Καταστατικό.
V. Το Διοικητικό Συμβουλίου συνέρχεται στην έδρα του Σωματείου τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις μήνες και εκτάκτως, όταν κριθεί αναγκαίο από τον Πρόεδρο ή το ζητήσουν εγγράφως για συγκεκριμένο θέμα τρία (3) τουλάχιστον από τα μέλη του.
Το Δ.Σ. μπορεί να συνεδριάσει και εκτός έδρας, όταν συντρέχει σημαντικός λόγος μετά από πρόταση του Προέδρου του Δ.Σ.
Το Δ.Σ. είναι σε απαρτία εφόσον είναι παρόντα τέσσερα (4) μέλη του μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται απαραίτητα ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος και αποφασίζει κατά πλειοψηφία των παρόντων μελών.- Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του προέδρου.
Σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις συγκαλείται και πραγματοποιείται συνεδρίαση με χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Άρθρο 12ο: ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ι. Ανά τριετία και κατά την πρώτη Γ.Σ. προ των αρχαιρεσιών εκλέγεται τριμελής Εφορευτική Επιτροπή από την Γενική Συνέλευση, η οποία εκλέγει μεταξύ της τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα της. Η Εφορευτική Επιτροπή διενεργεί τις αρχαιρεσίες βάσει των καταλόγων των εχόντων δικαίωμα ψήφου μελών. Καταρτίζει το ψηφοδέλτιο μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων, αποστέλλει αυτά εις τα εκτός της έδρας του σωματείου μέλη που δικαιούνται ψήφου, είτε ταχυδρομικά, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Αποφαίνεται οριστικά επί των ενστάσεων κατά των υποψηφιοτήτων προ της ψηφοφορίας. Προβαίνει στην διαλογή των ψήφων, ανακηρύσσει τους επιτυχόντες και αναπληρωματικούς αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας και της διαλογής. Συντάσσει το σχετικό πρακτικό, το οποίο και παραδίδει στον πλειοψηφίσαντα σύμβουλο. Η Εφορευτική Επιτροπή μπορεί να αναβάλει για πολύ σοβαρό λόγο τις αρχαιρεσίες, αλλά όχι πέραν των δέκα πέντε (15) ημερών. Εάν κάποιο μέλος ή μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής παραιτηθούν πριν από την ημέρα των εκλογών, αντικαθίστανται με τακτικά μέλη μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Εάν παραιτηθεί ολόκληρη η Εφορευτική Επιτροπή, οι αρχαιρεσίες ματαιώνονται μέχρι την εκλογή νέας Εφορευτικής Επιτροπής από την Γ.Σ, η οποία και συγκαλείται για το συγκεκριμένο λόγο. Σε περίπτωση παραίτησης ολόκληρης της Εφορευτικής Επιτροπής κατά την ημέρα των αρχαιρεσιών και μετά την έναρξη της ψηφοφορίας, η ψηφοφορία συνεχίζεται από τα μέλη του Δ.Σ., τα οποία και εκτελούν χρέη Εφορευτικής Επιτροπής.

Άρθρο 13ο: ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Ι. Την Εταιρεία εκπροσωπεί ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας του, με έγκριση αυτού ή της πλειοψηφίας του Δ.Σ. ο Αντιπρόεδρος ή άλλο μέλος του Δ.Σ. ενώπιον κάθε Δημόσιας, Διοικητικής και Δικαστικής Αρχής, ενώπιον κάθε νομικού προσώπου Δημοσίου ή Ιδιωτικού χαρακτήρα, όπως και ενώπιον παντός Πιστωτικού Ιδρύματος, εταιρείας και οργανισμού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
ΙΙ. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.:
Α) συγκαλεί το Δ.Σ. και διευθύνει τις συνεδριάσεις του,
Β) υπογράφει (με τον Γραμματέα) τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ., την αλληλογραφία και γενικά κάθε έγγραφο και πιστοποιητικό,
Γ) φροντίζει την εκπλήρωση των σκοπών του σωματείου και τον συντονισμό της δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου,
Δ) με σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. προσλαμβάνει και κάνει τις σχετικές μεταβολές στο προσωπικό του σωματείου,
Ε) υπογράφει με τον ταμία τα εντάλματα πληρωμής, τα γραμμάτια εισπράξεων και γενικά κάθε έγγραφο που απαιτείται προκειμένου να γίνει κίνηση κεφαλαίων του σωματείου,
Στ) εκδίδει, οπισθογραφεί ή αποδέχεται αξιόγραφα, και
Ζ) ορίζει και παύει τους πληρεξουσίους δικηγόρους και κάθε άλλο εντολοδόχο του σωματείου.
ΙΙΙ. Ο Αντιπρόεδρος αναπληρώνει τον Πρόεδρο όταν κωλύεται ή απουσιάζει.
IV. O Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου:
Α) τηρεί το πρωτόκολλο, τη σφραγίδα, συνυπογράφει με τον Πρόεδρο τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. και εκδίδει αντίγραφα η αποσπάσματα αυτών,
Β) διεκπεραιώνει την αλληλογραφία,
Γ) καταρτίζει και ενημερώνει το μητρώο του Σωματείου και
Δ) τηρεί υπεύθυνα όλο το αρχείο και τα βιβλία ,εκτός από τα διαχειριστικά (Ταμείο κ.λ.π.), όπως βιβλίο πρωτοκόλλου αλληλογραφίας, βιβλίο πρακτικών της Γ.Σ. και βιβλίο πρακτικών συνεδριάσεων του Δ.Σ.
V. O Ταμίας διαχειρίζεται του πόρους της Εταιρείας, εισπράττει τις εισφορές και τις συνδρομές ή παροχές της Εταιρείας, υπογράφει με τον Πρόεδρο τα εντάλματα πληρωμής καθώς και τις αποδείξεις είσπραξης, καταθέτει τα χρήματα σε τρεχούμενο λογαριασμό στο όνομα της Εταιρείας σε Τράπεζα ή άλλο αναγνωρισμένο Πιστωτικό ίδρυμα, που ορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο.
Ο Ταμίας μπορεί να έχει στη διάθεση του, ένα ποσό σε μετρητά χρήματα, για τις τρέχουσες ανάγκες, που ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο Ταμίας φροντίζει για την κατάρτιση του ισολογισμού και του απολογισμού της διαχείρισης κάθε χρόνου, ως και του προϋπολογισμού και τηρεί τα διαχειριστικά βιβλία του σωματείου, όπως βιβλίο υλικού και περιουσίας του σωματείου, βιβλίο ταμείου και φυλάσσει τα διπλότυπα εισπράξεων και ενταλμάτων πληρωμής.
VI. Tα λοιπά μέλη του Δ.Σ. δύνανται να αναλάβουν μόνιμους ή κατά περίπτωση τομείς ευθύνης, οι οποίοι καθορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Άρθρο 14ο: ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ
Ι. Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των Οργάνων της Διοίκησης της Εταιρείας διεξάγονται με μυστική ψηφοφορία κάθε τριετία.-
ΙΙ. Οκτώ πλήρεις ημέρες προ των εκλογών όσοι επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα οφείλουν να δηλώσουν τούτο εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο με σχετική αίτησή τους στον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής.
Ενστάσεις κατά των υποψηφιοτήτων υποβάλλονται στον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής εγγράφως δύο ημέρες πριν από τις εκλογές και η Εφορευτική Επιτροπή αποφασίζει οριστικά γι' αυτές.
Στη συνέχεια τα ονόματα των υποψηφίων καταχωρούνται σε τρεις ομάδες στο ίδιο και ενιαίο ψηφοδέλτιο. Στην πρώτη ομάδα αναφέρονται με αλφαβητική σειρά τα ονόματα των υποψηφίων συμβούλων για το Διοικητικό Συμβούλιο, στη δεύτερη ομάδα τα ονόματα των υποψηφίων για την Εξελεγκτική Επιτροπή και στην τρίτη ομάδα τα ονόματα των υποψηφίων για το Πειθαρχικό Συμβούλιο.
ΙΙΙ. Κάθε ψηφοφόρος μπορεί να σταυροδοτήσει το πολύ μέχρι επτά υποψηφίους από την κατηγορία των υποψηφίων για το Διοικητικό Συμβούλιο, και μέχρι τρεις για κάθε μια από τις υπόλοιπες κατηγορίες υποψηφίων.
Υπέρβαση στη σταυροδότηση οποιασδήποτε ομάδας επιφέρει ακυρότητα του ψηφοδελτίου.
IV. Επιτρέπεται η μέσω παγκοσμίου ιστού ψηφοφορία η οποία θα διεξάγεται με τον ακόλουθο τρόπο: η εφορευτική επιτροπή θα δημοσιεύει μέσω του ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ και στην ιστοσελίδα της Επιστημονικής Εταιρείας Ε.Δ.Α.Ε σχετική ανακοίνωση περί αρχαιρεσιών συνοδευόμενο από κατάλογο των ονομάτων των υποψηφίων και για τις τρεις ομάδες (ενιαίο ψηφοδέλτιο) αμέσως μετά την λήξη της προθεσμίας για την κατάθεση των αιτήσεων υποψηφιότητας, συγχρόνως δε προβαίνει στις αναγκαίες ενέργειες για την ενερ-γοποίηση και πραγματοποίηση του συγκεκριμένου τρόπου ψηφοφορίας.
Για την διασφάλιση του απορρήτου της όλης διαδικασίας των αρχαιρεσιών μέσω διαδικτύου, η εφορευτική επιτροπή χορηγεί ξεχωριστό κωδικό εισόδου (password) σε κάθε ένα από τα μέλη, ο οποίος επιτρέπει στο ψηφοφόρο να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα με αυτόν τον τρόπο. Επίσης στον εξυπηρετητή (server) του Δικτύου θα υπάρχει βάση δεδομένων με όλα τα μέλη του που θα έχουν δικαίωμα ψήφου. Για την εξασφάλιση του απορρήτου ο ψηφοφόρος θα συνδέεται με τον εξυπηρετητή θα δίνει τον κωδικό εισόδου και το σύστημα θα ελέγχει την δυνατότητά πρόσβασης και την δυνατότητα να ψηφίσει. Ακολούθως σε ειδικό ηλεκτρονικό έγγραφο θα κατατίθεται η ψήφος του εισερχομένου χωρίς άλλα στοιχεία της ταυτότητάς του ενώ παράλληλα το σύστημα δεν θα επιτρέπει την εκ νέου δυνατότητα ψήφου από το ίδιο μέλος.
V. Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέγονται κατά σειρά αριθμητικής σειράς στους σταυρούς προτίμησης οι πρώτοι επτά (7) .-
VI. Τα μη εκλεγόμενα μέλη είναι αναπληρωματικά με την αριθμητική σειρά στους σταυρούς προτίμησης.

Άρθρο 15ο: ΠΟΡΟΙ
Α) Οι συνδρομές των μελών και το δικαίωμα εγγραφής τους.
Β) Δωρεές - κληροδοτήματα.
Γ) Επιχορηγήσεις από κρατικούς ή ιδιωτικούς οργανισμούς και φυσικά πρόσωπα.
Δ) Ποσά προερχόμενα από την πώληση εκδόσεων.
Ε) Έσοδα από ερευνητικά, αναπτυξιακά και επιμορφωτικά προγράμματα, μελέτες, δημοσιεύσεις, ή επιστημονικές εκδηλώσεις σχετικές με την παροχή Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, όπως και τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών στην εκπαίδευση.
ΣΤ) Κάθε άλλο σύμφωνο με το νόμο έσοδο.

Άρθρο 16ο: Επιστημονικές δραστηριότητες
Στο Ε.Δ.Α.Ε λειτουργούν οι εξής Τομείς Ειδικού Επιστημονικού Ενδιαφέροντος (Τ.Ε.Ε.Ε.):
1) Σχεδιασμός και ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης.
2) Καθορισμός προδιαγραφών, ποιοτικών κριτηρίων και μεθόδων αξιολόγησης για τη διαδικασία σχεδιασμού, ανάπτυξης και εφαρμογής εξ αποστάσεως εκπαιδευτικού υλικού κάθε μορφής (έντυπης, ηλεκτρονικής, μαγνητικής κ.ά.).
3) Σχεδιασμός και ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για σπουδές από απόσταση.
4) Σχεδιασμός, ανάπτυξη και εφαρμογή των τεχνολογιών της πληροφορίας και επικοινωνίας για παροχή σπουδών από απόσταση.
5) Οι διαδικασίες μάθησης στην παροχή σπουδών από απόσταση.
6) Οι διαδικασίες της διδακτικής στην παροχή σπουδών από απόσταση.
7) Διοίκηση και διαχείριση εκπαιδευτικών μονάδων για την παροχή σπουδών από απόσταση.
Είναι δυνατόν στη πορεία ανάπτυξης της Εταιρείας να προταθούν άλλοι Τ.Ε.Ε.Ε. Στη περίπτωση αυτή και μετά από πρόταση τριών τουλάχιστον τακτικών μελών θα πρέπει να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη και έγκριση του ΔΣ.
Κάθε Τ.Ε.Ε.Ε. συντονίζεται από τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα του, που ορίζονται από το ΔΣ του Ε.Δ.Α.Ε για δύο χρόνια. Οποιοδήποτε μέλος του Ε.Δ.Α.Ε μπορεί να συμμετάσχει στις εργασίες των παραπάνω τομέων.

Άρθρο 17ο
Το Δίκτυο διαθέτει σφραγίδα στην οποία αναγράφεται κυκλικά ο τίτλος «Ελληνικό Δίκτυο Ανοικτής και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης», ενώ στο κέντρο της σφραγίδας απεικονίζεται η υδρόγειος, δείγμα της οικουμενικής διάστασης της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαιδευτικής και τα αρχικά της επωνυμίας της Εταιρείας με πεζά, όπως «εδαε».

Άρθρο 18ο: ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Α) Η Ε.Ε. αποτελείται από τρία τακτικά μέλη της Εταιρείας, που εκλέγονται ταυτόχρονα με την εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και ακολουθούν τη θητεία του.
Πρόεδρος της Ε.Ε. ορίζεται εκείνο το τακτικό μέλος που πλειοψήφησε στις αρχαιρεσίες.
Β) Αν για οποιαδήποτε λόγο αποχωρήσει μέλος της Ε.Ε. καλείται ο πρώτος επιλαχών.
Γ) Η Ε.Ε. ασκεί ταμειακό και διαχειριστικό έλεγχο, ελέγχει τα οικονομικά του σωματείου και υποβάλλει στη Γ.Σ. έκθεση για την οικονομική διαχείριση των πόρων της Εταιρείας, σύμφωνα με την οποία διενεργείται ο έλεγχος και η έγκριση του ετήσιου οικονομικού απολογισμού της Εταιρείας από τη Γ.Σ. και το Δ.Σ. αυτής.
Ε) Το λογιστικό έτος αρχίζει την 1η Ιανουαρίου κάθε χρόνου.

Άρθρο 19ο: ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Για την τροποποίηση του καταστατικού απαιτείται η παρουσία των δύο τρίτων (2/3) τουλάχιστον των τακτοποιημένων οικονομικά τακτικών μελών και η πλειοψηφία των τριών τετάρτων (3/4) των παρόντων και ψηφιζόντων. Το κείμενο των τροποποιήσεων πρέπει να ανακοινωθεί στα τακτικά μέλη της Εταιρείας ένα μήνα πριν από τη σύγκλιση της Γ.Σ., η οποία θα επιληφθεί της τροποποιήσεως.

Άρθρο 20ο:
Α) Για τη διάλυση του Ε.Δ.Α.Ε απαιτείται απόφαση της Γ.Σ. που λαμβάνεται παρουσία των δύο τρίτων (2/3) τουλάχιστον των τακτοποιημένων οικονομικά μελών με πλειοψηφία των τριών τετάρτων (3/4) των ψηφιζόντων.
Β) Σε περίπτωση διάλυσης της εταιρείας η περιουσία της δεν περιέρχεται στα μέλη του, αλλά με απόφαση της Γ.Σ. αποφασίζεται το που και το πώς αυτή θα διατεθεί.

Άρθρο 21ο:
Για κάθε άλλο θέμα που δεν προβλέπεται από το παρόν καταστατικό ισχύουν οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί σωματείων, όπως και οι αντίστοιχες σχετικών νόμων.

Άρθρο 22ο:
Το παρόν καταστατικό αποτελούμενο από 22 άρθρα αναγνώσθηκε, συζητήθηκε, εγκρίθηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα κατ' άρθρο και στο σύνολό του από το σύνολο των ιδρυτικών του μελών κατά τη συνεδρίαση της 4ης Απριλίου 2002, τα οποία και υπογράφουν ως ακολούθως:
Τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας είναι κατά σειρά εγγραφής:

  1. Αντώνης Λιοναράκης

  2. Χρήστος Παναγιωτακόπουλος

  3. Γεράσιμος Κουστουράκης

  4. Αλέξης Λυκουργιώτης

  5. Αλέξης Κόκκος

  6. Δημήτρης Ματθαίου

  7. Οδυσσέας Σακελλαρίδης

  8. Μιχάλης Ξένος

  9. Σοφία Λύτρα - Παπαευθυμίου

  10. Βιβή Βασάλα

  11. Ηλίας Μαυροειδής

  12. Νικήτας Καστής

  13. Αγγελική Δημητρακοπούλου

  14. Δημήτρης Βεργίδης

  15. Γιώργος Μαυρογιώργος

  16. Μαρία Κουτσούμπα

  17. Αριστοτέλης Ράπτης

  18. Μιχάλης Μεϊμάρης

  19. Τάκης Καγιαλής

  20. Δ. Μαρίνος - Κουρής

  21. Τζένη Παγγέ

  22. Άννα Αποστολίδου

  23. Βασίλης Μακράκης

  24. Ιορδάνης Καβαθατζόπουλος

  25. Νίτσα Μπιγιλάκη-Δημάκου

bottom of page